Květnový výlet do muzea a zoologické zahrady

Výlet do Polabského národopisného muzea a Zoologické zahrady Chleby.

Dne 10. 5. 2023 se skupina uživatelů vydala na 100 kilometrů dlouhý výlet do Polabského národopisného muzea Přerov nad Labem a Zoologické zahrady Chleby.

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem, které najdeme v centru obce v sousedství renesančního zámku, patří k nejstarším regionálním muzeím v přírodě v Evropě. Jeho počátky sahají až do roku 1895, kdy bylo v upravené bývalé kovárně a rychtě, nazývané pak „staročeská chalupa“, zřízeno regionální národopisné muzeum. Novodobá historie muzea v přírodě, jako záchranného skanzenu lidové architektury středního Polabí, byla započata v roce 1967. V následujících letech byl skanzen postupně rozšiřován. V současné době muzeum v přírodě tvoří na ploše dva hektary téměř čtyřicet objektů lidové architektury, a to devět chalup, včetně tzv. „staročeské chalupy“, sedm špýcharů, čtyři stodoly, kaplička a další drobná lidová architektura. Zařízené interiéry chalup jsou doplněny figurínami a představují život na polabské vesnici od poloviny do poloviny 20. století. V objektu bývalé panské bednárny, jejíž součástí je i stará vesnická škola, se pořádají výstavy s národopisnou tématikou. Tradičními se staly velikonoční a vánoční výstavy s doprovodným programem v celém areálu skanzenu.

ZOO Chleby byla založena 5. června 1997. Vznikla na základech předchozí sbírky zvířat manželů Fraňkových. Jak se kolekce rozšiřovala o atraktivní exotické druhy (amazoňan rudoocasý, ara hyacintový, dvojzoborožec indický, tukan pestrý apod.), přitahovala stále větší zájem veřejnosti. Zoo Chleby se neustále vyvíjí a mění, stále však zůstává návštěvnicky přívětivou. Vládne zde přátelská až rodinná atmosféra. K vidění je více než 420 zvířat ve zhruba 120 druzích. Zastoupeny jsou všehny skupiny od nejpočetnějších savců a ptáků, přes plazy a obojživelníky až po ryby a bezobratlé - ze všech kontinentů (kromě Antarktidy) a také množství rostlin (např. mnoho druhů bambusů).

Fotografie z výletu najdete zde.